Hirdetések

2024. január 28., vasárnap

A szár zellerről!

A szárzellernek elsősorban levélszárait használjuk, melyek zsengék és ropogósak. 
Ha földdel takarják a termesztés során, világosabb lesz a színe – ez a halványítás, innen ered a neve is.
 Íze friss, kissé borsos zamatú. B1, B2, C vitamint és sok ásványi sót – káliumot, kalciumot, foszfort, vasat – tartalmaz. Kalória tartalma alacsony, fogyókúrázóknak nagyon ajánlott. A néphit szerint fiatalító hatású.  
Tárolása:
A halványító zellert ugyanis az alján (tehát nem a leveles, felső, szerte ágazó száraknál) szorosan át kell tekerni egy nagy darab alumíniumalufóliával, és aztán teljesen szokásos módon, a hűtőszekrény fiókos rekeszében ajánlott tárolni. Amit nyerünk: két-négy hét makulátlan frissesség a rengeteg jótékony hatással bíró alapanyag részéről.
" A szárzeller évezredekkel ez előttről ismert növény, melyet már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is fogyasztották. Hívják halványító, halványított, angol-, de rúdzellernek is. Európában is elterjedt, de hazánkban csak az utóbbi időkben vált ismertté. Főleg a tavaszi méregtelenítő és fogyókúrás időszakban keresett. Nem véletlenül. Hiszen rendkívül egészséges zöldség, melynek szinte nincs kalória tartalma. Ugyanis 10 dkg csupán 16 kalória. Ráadásul számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Többek között megtalálható benne a nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium és nyomelemek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és teltség érzetet is biztosít."

Bővebben itt,  a lenti linken olvashatsz a termesztéséről!
Kertemben pár éve van, enyhe teleken át is telel.

https://www.netamin.hu/tudasbazisesztéséről!/cikkek/zoldsegek-es-gyumolcsok/halvanyito-zeller-9-bizonyitott-jotekony-hatasa/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Az első íriszek!

  Az első kép, egy hagymás írisz, a pockok ennyit hagytak 10 hagymából! Korábban nyílnak, mint máskor. Csodás az illatuk!