Egy elfelejtett növényre szeretném felhívni a figyelmet,ami hiányzik sok kiskertből, pedig nagyon értékes növé
ny!
"Az ánizs tipikusan az a fűszer, amit vagy nagyon kedvel valaki, vagy nagyon nem, középút nincs.
Maga a növény a kaporhoz hasonlít, ami nem csoda, hiszen rokonok. A Földközi-tengernél honos, ott gyomként is megtalálható mindenfelé, nálunk termesztik.
A hazánkban termesztett ánizs 30-50 cm magas, egyéves növény.
Virágai apró, júliusban virágzó, fehér virágokból álló, összetett ernyőt alkotnak.
Termése augusztus-szeptemberben érik.
AZ ÁNIZS FELHASZNÁLÁSA
Az ánizs édeskés, jellegzetes aromájú fűszer, leginkább a magját használjuk.
Sütemények, kompótok (pl. rebarbarához vagy almához finom), lekvárok, gyümölcslevesek ízesítésére ajánlott, de likőrök, cukorkák ízében is találkozunk vele. (Fogkrémekbe, szájápolókba is teszik.)
Az ánizs gyógyhatása
Emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó, sok teakeverék alkotóeleme. Olaját kisajtolva hasonló célokra lehet használni, de pl. kockacukorra cseppentve is bevehetjük.
Gyógynövényboltok jellegzetes illatának is alkotórésze, vásárolni is ott érdemes.
Őrölt formában nem nagyon elterjedt, ezt házilag, frissen érdemes készíteni, ha szükség van rá."
Halételek ízesítésére is használom, pl a hal üregébe rakom a leveleket sütés előtt.Nagyom korán kikel az elszórt magja.
Nálam már márciusban szedhető volt, a levele.
Most kezdi hozni a bimbókat., már van amelyik virágzik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése