Hirdetések

2024. március 13., szerda

Palántáim!


 
Egy kis elővetés február 17.én .
Kápia paprika.

Datolya paradicsom.

Már ki vannak pikérozva tejes dobozban pár darab, egyesével.
Előző évek palánta nevelése ITT a blogomban olvasható!
Tavalyi kép!

2024. március 12., kedd

Magnóliám, bimbósan!

Reméljük idén nem fagy el, mint az utóbbi években, és gyönyörködhetek a sok virágban!




2024. március 1., péntek

Szentjánoskenyér lisztje, a karobpor!

"Lassítja az öregedést, zsírtartalma alacsony, tele van A-, és B-vitaminnal, nagyon magas a kálcium tartalma, koffein-, glutén-, és laktózmentes, nincs benne koleszterin, nátriumtartalma alacsony. Mi ez a csodaszer? A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot. A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta. Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére. Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő Szent János ennek a termésnek köszönhette életét."


" A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során. A sötétbarna színű és kissé édeskés ízű karobport a fa hüvelytermésében található magok szárítása és őrlése révén állítják elő.
A karobpor a kakaóval ellentétben nem tartalmaz teobromint, amely egy, a koffeinhez hasonlóan serkentő hatású alkaloid, s amely előkelő helyet foglal el az allergiát és asztmát okozó élelmiszerek listáján. A karob emellett glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény.  A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is.  

 Szentjánoskenyér fa!

Érdemes tehát a hagyományos csoki helyett karobporból készült csokit fogyasztani, mert a karob alapú készítményeknek mindezidáig semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert. Sőt, a karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban.
A karobot a kakaó és a csokoládé helyettesítésére használja a reformélelmiszer-ipar, készül belőle „ hamis” csokoládé, csokiízű torták és egyéb édességek – szinte bármi, aminek a receptje kakaóport vagy csokoládét tartalmaz."


Szentjánoskenyér liszt-vagy karobpor. :  

"Mi ez a csodaszer?

A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot vagy a csokoládét.

A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta.

Ételsűrítő-anyag, tejtermékek és péksütemények stabilizátora. Gyermekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják önmagában vagy gyógykészítmények egyik elemeként. Gyógyhatású készítményként hasmenéses betegségek, gyomorgyulladás ellen ajánlott.

A dietetikában a szentjánoskenyér-liszt kipréselt sűrű levét
 súlycsökkentő étrendekben – a napraforgó-fehérjével és a
 rizskeményítővel együtt – étrendkiegészítőként alkalmazzák. A
 csecsemőknek és a terhes nőknek az ismétlődő hányás csökkentésére adják.
Hatóanyagai, gyógyhatása
A szentjánoskenyér termésfalában mintegy 30% szacharóz, pektin, 
cseranyagok, és a sajátos ízt adó izovajsav található. A magvak 
galaktomannán nyálkaanyagokat (karubint) tartalmaznak.


A szentjánoskenyérmagból készült liszt hasmenésgátló és védi a 

beleket az izgató anyagoktól. Nyálkaanyaga, a magbelső kipréselt

 leve sűrítő tulajdonságú és hányás ellen hatásos, nem emészthető,

 ugyanakkor

 csökkenti az éhségérzetet."

A karob por élettani hatása nagyon kiváló. Részletesen itt olvashattok róla.

https://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/szentjanoskenyerfa.html?fbclid=IwAR3kKuHsO8MHQ07D0BjDj3EhRxBzDzd2tM5JrmIkfZ6X010yV2ZXYM7HzGc

Az alábbi linken rendelhető karobpor!

https://balancefood.hu/karobpor-szentjanoskenyermag-liszt-100g




2024. február 28., szerda

Tavasz a kertben! 2024 02.28.


A somfa virágban!
A hunyor bontakozik!



Búza kikelt, búzafű lé fog készülni belőle!



 

A jó idő ki csalogatta a hagymás virágokat.


Az enyhe télben szépen átteleltek a kelkáposzták, a fodros kel!






2024. február 20., kedd

Sarkantyúka virágom!

 
Már gyerek koromban is kedvencem volt. 
Az Édesanyám kertjében minden évben nőtt.
Nálam, a futós fajta díszeleg a kertben.
Levele, virága ehető.
Salátákba, bors helyett a levelét használhatjuk, csak keveset, mert elég erős.
Több árnyalata is  létezik.
Van, nem futós, bokrosabb fajtája is.
A konyhakert növénytársításban is hasznos, a levél tetvek távol maradnak, ahova őt ültetjük!
Nálam, ilyenek voltak az idén!

Balkon ládába is szépen mutat a futós  féle.
A bokrosabbat, cserépben is nevelhetjük.




2024. február 16., péntek

Virágzik a som fám!

 


Már méhecskék is döngicséltek rajta!
Itt még csak a vázában virágzott a múlt héten! 


2024. február 13., kedd

Téli jázminom virágzik!


 A tavasz szép kis hírnöke!

Vázában már pár hete kivirágzott!


Mogyoró, magnólia és téli jázmin a vázában, februárban!

2024. február 4., vasárnap

Teltvirágú, fehér orgonám!

 



Fehér orgonám!


Az orgonának ott kell lennie minden kertben szépsége, illata, gyógyhatása, ehető virága, virágából készített lekvárja miatt… 

Különböző fajták közül választhatunk kertünkbe, amelyet számtalan színváltozatban megtalálunk.

Nálam  lila színben  is van.

Kora tavasszal már jelentkeznek a rügyek!

"Az orgona levele influenza, megfázás ellen lehet gyógyír, míg az orgonarügyből készített tinktúra segíthet ízületi gyulladás, diabétesz esetén is. Az orgona virágából készült tinktúra illetve kenőcs jól használható ízületi fájdalomra, zúzódások, sebek kezelésére. Az orgonából készült tea élettani hatása miatt jó a megfázásra

Természetesen az orgonavirág az ehető virágok közé tartozik, ezért összeállíthatunk belőle salátát is. Ezen kívül még fantasztikus szörpöt készíthetünk a bodzaszörp receptje alapján, s tovább fokozható az ízélmény, ha lekvárt, dzsemet, szirupot vagy zselét főzünk az orgona virágából. Az orgonaméz és az orgona illóolaja egy külön fantasztikus esszenciája az orgonának, és természetesen a parfümök alap illata. Ne felejtsünk a kertből májusban szedni egy csokorra való orgonát a vázánkba!

 Ezután csak érdekességként említem meg, hogy orgonából is készíthetünk bonsait."


2024. február 2., péntek

Palánta nevelés.

Palánta nevelés ,tejes dobozokban.
Év közben gyűjtöm a tejes dobozokat, ezekbe veteményezek.
Kis helyet foglal el, mert szorosan illeszkedik egymáshoz, nincs hézag, mint a virágcserépnél, vagy a tejfölös doboznál.
Általános virágföldbe, ALGINIT-et keverek, ez egy darált, ásványi kőzet, nagyon jó, tápanyag utánpótlást ad..
A magokat előző este egy langyos kamilla teába áztatom, ez a csávázás, fertőtlenítés, és hamarabb is kikél a mag.
Woldüngerrel locsolom, a már erősebb palántákat, és csak felülről, mert a doboz külseje papír és elázna.
Jó mély a tejes doboz, van hely a gyökereknek.
Az alján  a két szemben lévő sarkot ollóval levágom, hogy a  víz el tudjon folyni, esetleges túlöntözés esetén.
Egy mély tálcára rakom a dobozokat.
Paprikát paradicsomot, 2 szemet vetek.
 Ha több sikerül azt eltávolítom.

Kikelésig letakarom egy darab papírtörlővel, így a locsolás nem mossa ki a földet, a magot.
Kelés után eltávolítom a papírt.
Szép erős szárral nő meg a dobozban.

Jó mélyre tud hatolni a gyökere.
Radiátor fölött, az ablak párkányon nevelkednek.
Kiültetéskor levágom a dobozt és földlabdával együtt ültetem ki. 
Nem sérül a gyökérzet, nem sínyli meg a palánta a kiültetést.
Földlabdával együtt kiültethető.


Alulról nem locsolom, csak felülről, így a doboz külsője nem mállik szét.
Régebbi nevelés.



2024. január 30., kedd

Télen is zöldek!


 A mínuszok ellenére is szép zöldek!

A téli kert ,kis zúzmarás ajándékai!


Neve nincs kis szépség!
Szikla rózsa.
Kék virágú györgyike.

2024. január 28., vasárnap

A szár zellerről!

A szárzellernek elsősorban levélszárait használjuk, melyek zsengék és ropogósak. 
Ha földdel takarják a termesztés során, világosabb lesz a színe – ez a halványítás, innen ered a neve is.
 Íze friss, kissé borsos zamatú. B1, B2, C vitamint és sok ásványi sót – káliumot, kalciumot, foszfort, vasat – tartalmaz. Kalória tartalma alacsony, fogyókúrázóknak nagyon ajánlott. A néphit szerint fiatalító hatású.  
Tárolása:
A halványító zellert ugyanis az alján (tehát nem a leveles, felső, szerte ágazó száraknál) szorosan át kell tekerni egy nagy darab alumíniumalufóliával, és aztán teljesen szokásos módon, a hűtőszekrény fiókos rekeszében ajánlott tárolni. Amit nyerünk: két-négy hét makulátlan frissesség a rengeteg jótékony hatással bíró alapanyag részéről.
" A szárzeller évezredekkel ez előttről ismert növény, melyet már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is fogyasztották. Hívják halványító, halványított, angol-, de rúdzellernek is. Európában is elterjedt, de hazánkban csak az utóbbi időkben vált ismertté. Főleg a tavaszi méregtelenítő és fogyókúrás időszakban keresett. Nem véletlenül. Hiszen rendkívül egészséges zöldség, melynek szinte nincs kalória tartalma. Ugyanis 10 dkg csupán 16 kalória. Ráadásul számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Többek között megtalálható benne a nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium és nyomelemek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és teltség érzetet is biztosít."

Bővebben itt,  a lenti linken olvashatsz a termesztéséről!
Kertemben pár éve van, enyhe teleken át is telel.

https://www.netamin.hu/tudasbazisesztéséről!/cikkek/zoldsegek-es-gyumolcsok/halvanyito-zeller-9-bizonyitott-jotekony-hatasa/

A tárkonyról!

Orosz tárkony! (Artemisia dracunculus)
 
Ősi fűszer, létezik orosz és francia fajtája is. 
Nekem mindkét fajta van a kertemben, de nem érzem a különbséget.
Idén az orosz tárkony fejlődött szebben.
Belőle szárítottam, téli használatra.

Francia tárkony.

 A két tárkony közt talán, csak a levél alakjában van különbség, a francia szélesebb levelű.

Felhasználása:

"Frissen vagy szárítva báránysültek, vadas ételek, bab-, borsó-, burgonyafőzelék, tárkonyos csirke leves ízesítésére valamint tárkonyecet készítésére használjuk.
 Jellegzetes erdélyi fűszer. 
Elágazó szárú, 1-1,5 m magasra növő évelő növény."


Mórmályva, és a papsajt!

A papsajt termése! A nyáron ilyen magasra nőtt a mórmályvám! Ő rokona az erdei mályvának!  Egy nemesített változata! Át telel és tavasszal ú...