Hirdetések

2024. március 1., péntek

Szentjánoskenyér lisztje, a karobpor!

"Lassítja az öregedést, zsírtartalma alacsony, tele van A-, és B-vitaminnal, nagyon magas a kálcium tartalma, koffein-, glutén-, és laktózmentes, nincs benne koleszterin, nátriumtartalma alacsony. Mi ez a csodaszer? A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot. A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta. Ennek a fának a sokoldalú felhasználását már a Bibliai időkben felfedezték akkor még nedvét használták édesítésre és erjesztett italok készítésére. Legendák szólnak termésének tápláló hatásáról, egy történet szerint Keresztelő Szent János ennek a termésnek köszönhette életét."


" A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során. A sötétbarna színű és kissé édeskés ízű karobport a fa hüvelytermésében található magok szárítása és őrlése révén állítják elő.
A karobpor a kakaóval ellentétben nem tartalmaz teobromint, amely egy, a koffeinhez hasonlóan serkentő hatású alkaloid, s amely előkelő helyet foglal el az allergiát és asztmát okozó élelmiszerek listáján. A karob emellett glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény.  A karobot így nyugodtan fogyaszthatják gyermekek, várandós és szoptató anyukák, idősek, lisztérzékenyek, tejcukorra és kakaóra érzékenyek, csontritkulásban, szív- és keringési betegségekben szenvedők, valamint köszvényes betegek is.  

 Szentjánoskenyér fa!

Érdemes tehát a hagyományos csoki helyett karobporból készült csokit fogyasztani, mert a karob alapú készítményeknek mindezidáig semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert. Sőt, a karob köztudottan antioxidáns hatású, védi a beleket az izgató anyagoktól, emellett gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban.
A karobot a kakaó és a csokoládé helyettesítésére használja a reformélelmiszer-ipar, készül belőle „ hamis” csokoládé, csokiízű torták és egyéb édességek – szinte bármi, aminek a receptje kakaóport vagy csokoládét tartalmaz."


Szentjánoskenyér liszt-vagy karobpor. :  

"Mi ez a csodaszer?

A karob, vagy szentjánoskenyér maga a csoda. Számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik elsősorban cukorbetegek számára, de mindazoknak is ajánlott, akik helyettesíteni szeretnék a cukrot vagy a csokoládét.

A karob a szentjánoskenyérfa terméséből származik, a szegények eledelének tartották évezredek óta.

Ételsűrítő-anyag, tejtermékek és péksütemények stabilizátora. Gyermekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják önmagában vagy gyógykészítmények egyik elemeként. Gyógyhatású készítményként hasmenéses betegségek, gyomorgyulladás ellen ajánlott.

A dietetikában a szentjánoskenyér-liszt kipréselt sűrű levét
 súlycsökkentő étrendekben – a napraforgó-fehérjével és a
 rizskeményítővel együtt – étrendkiegészítőként alkalmazzák. A
 csecsemőknek és a terhes nőknek az ismétlődő hányás csökkentésére adják.
Hatóanyagai, gyógyhatása
A szentjánoskenyér termésfalában mintegy 30% szacharóz, pektin, 
cseranyagok, és a sajátos ízt adó izovajsav található. A magvak 
galaktomannán nyálkaanyagokat (karubint) tartalmaznak.


A szentjánoskenyérmagból készült liszt hasmenésgátló és védi a 

beleket az izgató anyagoktól. Nyálkaanyaga, a magbelső kipréselt

 leve sűrítő tulajdonságú és hányás ellen hatásos, nem emészthető,

 ugyanakkor

 csökkenti az éhségérzetet."

A karob por élettani hatása nagyon kiváló. Részletesen itt olvashattok róla.

https://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/szentjanoskenyerfa.html?fbclid=IwAR3kKuHsO8MHQ07D0BjDj3EhRxBzDzd2tM5JrmIkfZ6X010yV2ZXYM7HzGc

Az alábbi linken rendelhető karobpor!

https://balancefood.hu/karobpor-szentjanoskenyermag-liszt-100g




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Őszi színek!

Októberkém!   A reggeli mínuszok megtették hatásukat! Hullanak a falevelek! Már jóval korábban el színeződtek, beterítve az udvart. Az őszne...