Sokoldalú növény, mégsem ismert.
Nálam már nő a kertben!
Bővebben ITT olvashatsz róla.
A növény íze egyedi: enyhén mentás, kicsit ánizsos, fahéjas aromával, egyes változatokból némi citrusos íz is kiérezhető.
Gyógyhatását mind élénkebben kutatják a világban.
Hazánkban is kapható perillakrém, érzékeny bőrűeknek ajánlják allergiás bőrtünetek ápolására.
Elnevezései:
"Más
néven kínai bazsalikom, vagy fekete
csalán (Perilla frutescens), egy egynyári
növény, melynek levelei és magjai is
felhasználhatóak. "
"Különböző fajtái léteznek, melyek közül a legelterjedtebbek a zöld és a lila levelű változatok állítják a mezőgazdasági portálok.
A perilla levelei fűszerként és zöldségként is használhatóak, enyhén kesernyés, ánizsra és mentára emlékeztető ízzel említi a biokiskert oldala.
A magokból hidegen sajtolt olajat nyernek, melyet számos jótékony hatás tulajdonítanak. "
"A perilla felhasználása:
- A levelei frissen és szárítva is felhasználhatók,
- különösen a keleti konyhában népszerűek,
- például sushik és köretek ízesítésére.
- A fiatal levelek frissen salátákban, spenót
Sziklevelei fűszerként, zsenge levelei
zöldségként fogyaszthatók, idősebb
levelei pedig kiváló üdítőital-, tea- és
szörpalapanyagok. Aromás víz is
készíthető belőle – egyszerű hideg
áztatással. Indiában a perilla magja a
sütéshez, főzéshez használt, curry
elnevezésű fűszerkeverékek egyik
összetevője. Csírazöldségként,
mikrozöldként is nevelhető."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése