Hirdetések

2025. június 16., hétfő

Perilla-a sokoldalú növény!

 

Sokoldalú növény, mégsem ismert.
Nálam már nő a kertben!
Cserépben, egy tő paprika körül!

Bővebben ITT olvashatsz róla.
A növény íze egyedi: enyhén mentás, kicsit ánizsos, fahéjas aromával, egyes változatokból némi citrusos íz is kiérezhető.
 Gyógyhatását mind élénkebben kutatják a világban.
 Hazánkban is kapható perillakrém, érzékeny bőrűeknek ajánlják allergiás bőrtünetek ápolására.
Elnevezései:
"Más néven kínai bazsalikom, vagy fekete

 csalán (Perilla frutescens), egy egynyári

 növény, melynek levelei és magjai is

 felhasználhatóak. "

"Különböző fajtái léteznek, melyek közül a legelterjedtebbek a zöld és a lila levelű változatok állítják a mezőgazdasági portálok.
 A perilla levelei fűszerként és zöldségként is használhatóak, enyhén kesernyés, ánizsra és mentára emlékeztető ízzel említi a biokiskert oldala
A magokból hidegen sajtolt olajat nyernek, melyet számos jótékony hatás tulajdonítanak. "

"A perilla felhasználása:
  • Fűszerként:
    A levelei frissen és szárítva is felhasználhatók,
  •  különösen a keleti konyhában népszerűek,
  •  például sushik és köretek ízesítésére. 
  • Zöldségként:
    A fiatal levelek frissen salátákban, spenót
  •  helyettesítésére is kiválóak." írja a biokiskert oldala. 
  •  Sziklevelei fűszerként, zsenge levelei

  •  zöldségként fogyaszthatók, idősebb

  •  levelei pedig kiváló üdítőital-, tea- és

  •  szörpalapanyagok. Aromás víz is

  •  készíthető belőle – egyszerű hideg

  •  áztatással. Indiában a perilla magja a

  •  sütéshez, főzéshez használt, curry

  •  elnevezésű fűszerkeverékek egyik

  •  összetevője. Csírazöldségként,

  •  mikrozöldként is nevelhető."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Perilla-a sokoldalú növény!

  Sokoldalú növény, mégsem ismert. Nálam már nő a kertben! Cserépben, egy tő paprika körül! Bővebben ITT olvashatsz róla. A növény íze egye...