2020. január 17., péntek

Zsályák, a kertemben!

Ananász zsálya

Kertemben, ez a három fajta található!
Ananász, orvosi és muskotály zsálya!
A téli tea keverékem, fontos alkotó része!
Összetétele ITT található!

"A virág felhasználása: Csőszerű vörös virágait salátákba és desszertek díszeként használhatjuk.


A levelek felhasználása: Gyümölcssalátákba, koktélokhoz, teába ajánljuk."
https://youtu.be/iawRUaMxvOw

Orvosi zsálya
"A zsálya (Salvia officinalis L.) az ajakos virágúak (Labiatae) családjába tartozik, népies elnevezése: kerti zsálya, orvosi zsálya, Szent János füve. 
Bokros, illatos félcserje,évelő fűszernövény.
Orvosi aszpirinként is emlegetik.
A zsályáról azt tartották, hogy minden betegséget gyógyít. Az ókori görögök és rómaiak - a rozmaringhoz hasonlóan - tartósításra használták, de hamarosan a gyógyászatban is rangos helyet szerzett magának. A görög Dioszkoridész vizelethajtónak és menstruációt serkentőnek tekintette, de a gyógynövény leveleit sebek kezelésére is ajánlotta.
A levelek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatásúak."


"A zsályát ültethetjük palántáról kertünkbe, de ha több tőre lesz szükségünk a legjobb, ha magról vetjük el a növényt. A magokat márciusban védett helyen először cserépbe vagy ládádba szórjuk el, majd május közepén már kiültethetjük a palántákat a szabadba. Kedveli a napos meleg kertrészeket, és a jó vízáteresztő képességű talajt. A töveket 40-60 cm sor és tőtávra ültessük egymástól. Nyáron bőséges öntözést kíván.
Fűszerezéshez mindig a friss leveleket szedjük le még virágzás előtt, majd nyár végén a virágokat vágjuk el és vigyük be a vázába vagy szárítva is tartósíthatjuk. A nyár elején levágott virágok még több virágzásra serkentik a növényt, így ne sajnáljuk a metszést."
Muskotály zsálya


"A többi zsályához viszonyítva a levelében nagy a litium, a magnézium és a molibdén mennyisége, ezért teája jó feszültségoldó. Külföldön nagyon népszerű éppen ez utóbbi tulajdonsága miatt zsírosolajtartalma is, melyet a kerámia- és a porcelángyártásban használnak fel. Kellemes ámbraillatú illóolajáért az 1900-as évek elejétől termesztik."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Paradicsomaim 2020.

Szódabikarbónával permetezve,de nem volt elég.  Néha élesztős,és kovászos öntözést is kaptak, jó ízűek. Már kétszer gombaölővel permeteztem,...