A téli kert ,kis zúzmarás ajándékai!
Hirdetések
2024. január 30., kedd
Télen is zöldek!
A mínuszok ellenére is szép zöldek!
Neve nincs kis szépség!
Szikla rózsa.
Kék virágú györgyike.
2024. január 28., vasárnap
A szár zellerről!
Ha földdel takarják a termesztés során, világosabb lesz a színe – ez a halványítás, innen ered a neve is.
Íze friss, kissé borsos zamatú. B1, B2, C vitamint és sok ásványi sót – káliumot, kalciumot, foszfort, vasat – tartalmaz. Kalória tartalma alacsony, fogyókúrázóknak nagyon ajánlott. A néphit szerint fiatalító hatású.
Tárolása:
A halványító zellert ugyanis az alján (tehát nem a leveles, felső, szerte ágazó száraknál) szorosan át kell tekerni egy nagy darab alumíniumalufóliával, és aztán teljesen szokásos módon, a hűtőszekrény fiókos rekeszében ajánlott tárolni. Amit nyerünk: két-négy hét makulátlan frissesség a rengeteg jótékony hatással bíró alapanyag részéről.
" A szárzeller évezredekkel ez előttről ismert növény, melyet már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is fogyasztották. Hívják halványító, halványított, angol-, de rúdzellernek is. Európában is elterjedt, de hazánkban csak az utóbbi időkben vált ismertté. Főleg a tavaszi méregtelenítő és fogyókúrás időszakban keresett. Nem véletlenül. Hiszen rendkívül egészséges zöldség, melynek szinte nincs kalória tartalma. Ugyanis 10 dkg csupán 16 kalória. Ráadásul számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Többek között megtalálható benne a nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium és nyomelemek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és teltség érzetet is biztosít."
Bővebben itt, a lenti linken olvashatsz a termesztéséről!
Kertemben pár éve van, enyhe teleken át is telel.
https://www.netamin.hu/tudasbazisesztéséről!/cikkek/zoldsegek-es-gyumolcsok/halvanyito-zeller-9-bizonyitott-jotekony-hatasa/
A tárkonyról!
Nekem mindkét fajta van a kertemben, de nem érzem a különbséget.
Idén az orosz tárkony fejlődött szebben.
Belőle szárítottam, téli használatra.
Francia tárkony.
A két tárkony közt talán, csak a levél alakjában van különbség, a francia szélesebb levelű.
Felhasználása:
"Frissen vagy szárítva báránysültek, vadas ételek, bab-, borsó-, burgonyafőzelék, tárkonyos csirke leves ízesítésére valamint tárkonyecet készítésére használjuk.
Jellegzetes erdélyi fűszer.
Elágazó szárú, 1-1,5 m magasra növő évelő növény."
2024. január 27., szombat
Lestyán!
Népiesen delikát növénynek is nevezik.
Évek óta van a kertemben.
Kint telel, tavasszal korán kihajt.
Hagytam felmagozni, a magját is használom a főzésnél.
Gyógyhatása is ismert!
"A levelek frissen felhasználva egyedi ízt adnak az ételeknek, különösen salátákban, levesekben, esetleg egyenlő arányban keverve petrezselyemmel vagy kaporral. Gyógynövényként a lestyán segít csökkenteni a vérnyomást, nyugtató, lazító hatású, és biztosítja egyes, létfontosságú vitaminok utánpótlását is, megelőzve a megfázást és az influenzát.
Ültetés és gondozás: Március-júliusban vesse el a magokat, 50x50 cm-es távolságot tartva a növények között. A napsütéses helyeket kedvelik. Jó vízelvezetésű, termékeny és enyhén savas talajra van szüksége, amelynek páratartalmát mérsékelt öntözéssel állandó szinten kell tartani."
2024. január 25., csütörtök
Töreki-Zalán bab!
"A kiválasztási folyamat első lépéseként a szervezők a Balatoni Gasztrotérkép minden résztvevőjét megkérték, küldjék be az általuk ajánlott termelőket és alapanyagokat. A döntés során a magas minőség mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek.
A töreki zalán babot (termelő: Fodor Lajos) a Kistücsök Étterem ajánlotta, a zsűri tagjai pedig egyhangúlag egyetértettek abban, hogy érdemes kiemelni egy még kevéssé ismert, megbízható termelőt, és egy zöldség alapanyagot, amivel rengeteg izgalmas ételt lehet majd megmutatni. Amikor „csicsókás” Fodor Lajos termelő neve szóba került, mindenki felkapta a fejét: Zakar Kata, a Kővirág tulajdonosa szerint is egyre nagyobb az igény a húsmentes ételekre, és egy magas minőségű régiós alapanyagra jó lenne építeni. „Próbáljuk ki a babot, legyen ez egy sikertörténet! ”
És sikertörténet lett!
Kaptam pár szem töreki babot ,amit szaporítottam, és érdemes volt.
Igaz erőteljes futása van, támasztékot igényel, ,de ízletes, és bő terméssel ajándékoz meg.
Szép nagy, lapos szemeket nevel.
2 cm a hossza.
2024. január 17., szerda
Lugas paprikám(korilla)!
"Inka uborka"- elsőként ezen a néven találkoztam vele.
Valóban, leginkább az uborka és a paprika jól sikerült házasságának tűnik... és nagyon finom!" -ezt olvastam róla.
Nyersen nemigazán finom, de sütve, grillezve, sajttal töktve grillezve körözöttel töltve falatkáknak, lecsónak, savanyítva, nagyon ízletes.
Az uborka savanyításakor ,mindig rakok az üvegekbe, a hézagokba.
Bőtermő.
Bőtermő.
Erőteljesen fut!
Ha jól érzi magát a növényünk, szép halványzöld, hosszúkás, paprikaformájú terméseket nevel, elég sokat.
A termés folyamatos, így mindig szedhetünk frisset.
Azokat szüreteljük, amik elérik a 3 cm-es hosszúságot: ekkor zsengék és finomak.
Egy bokrom van és rengeteg termés van rajta.
Egy bokrom van és rengeteg termés van rajta.
Több méteres a futása. Fagyokig szedhető.
Ilyen a magja.
2024. január 12., péntek
Télen is zöldek!
Ősszel az elszíneződő lombú dísznövények a legszebbek, ilyenkor ezek vörösbe, sárgába, barnába öltöznek, hogy csodás hangulatot teremtsenek.
A legtöbb kertben a tél a probléma, hiszen a hideg hónapokban a megkopaszodó fák és cserjék dísztelenné válnak, ráadásul ilyenkor a virágos dísznövények döntő többségéről is le kell mondani.
Mi marad ilyenkor a kertben utolsó mentsvárként?
Természetesen az örökzöldeké a főszerep, ám van még egy növénycsoport, ami ilyenkor is mutatós és dekoratív, ezek a télizöldek!
Nem csak a fenyőfák, cserjék ,hanem egyes virágok is zöldek maradnak.
Nálam ők díszelegnek:
Citrom ízű menta.
Kontyvirág
Nevenincs áttelelő, évelő-kis fehér virága van.
Papsajt mályva.Petrezselyem.
Infű.
Tarka levelű disz csalán!
2024. január 11., csütörtök
A josta növényről!!
Évek óta van a kertemben, 3 db, már nagyobb fácskák.
Nem igényelnek különösebb gondozást.
Én permetezni sem szoktam.
Tavasszal egy kis igazító, ritkító metszést igényel csak.
Ízletes, a fekete ribizli és a köszméte keresztezéséből jött létre.
Állítólag több benne a C vitamin, mint a citromban.
Szörpöt készítek belőle és ribizlivel vegyesen fagyasztom is.
Bővebben, ITT olvashatsz róla.
Vagy a lenti inken!
https://vince.hu/falatok/josta-c-vitamin/?fbclid=IwAR2bktS1Q5qa1VkchpCEagUikGp5bn0GXE90TWZ3EYJR6qvTiwY6yugZIDg
2024. január 10., szerda
Lila fodros kelt szárítottam!
Bővebben ITT olvashatsz róluk.
Most a januári hidegben is szedhetők.
A héten lila fodros kel leveleit szárítottam meg.
Egy kis kosárkában a radiátoron pár nap alatt megszárad.
De aszalógépben is szoktam szárítani, úgy gyorsabb.
Szárítás előtt!
2024. január 6., szombat
Megszáradt a luffa szivacs tök!
Idén luffa szivacstök is termett a kertemben.
A kozmetikai ipar is használja!
Bőrkeményedés eltávolítására is kiváló!
Mosogatáshoz használom!
ITT olvashatsz a luffa, szivacs tökről, a blogomban.
https://rolvisa.blogspot.com/2023/09/szivacstok-luffa-kertemben.html
2024. január 5., péntek
Januári tavasz!
Ilyen enyhe télre nem emlékszem, pedig megéltem már pár telet . (78)
Ma ezeket a növényeket fotóztam!
A tél ajándékai!
Mángold, fodros kel, rukkola, saláta, kelkáposzta, évelő kapor, zeller, citromfű, póré hagyma.
2024. január 1., hétfő
Tarka levelű podagra fű,(köszvény fű) és gyógyhatása!
Köszvényfű, vagy tarka levelű podagra fű! (Aegopodium podagraria)
A kertemben, bőven nő, mint talajtakaró
dísznövény!
Főzéshez is kiváló.
Olvastam egy podagra füves puliszka receptről is.
Tavasszal, biztosan kipróbálom.
Olvastam egy podagra füves puliszka receptről is.
Tavasszal, biztosan kipróbálom.
"Fűszeres, kicsit borsos ízű növény. A legfinomabbak a fiatal, még teljesen ki nem terült, éppen kihajtó levelei, melyek folyamatosan jelennek meg egészen virágzásig, de az állomány rendszeres kaszálása után újra és újra hajtanak gyökérről, szinte egész évben.
Tőleveleit levélzöldségként virágzásig ajánlott fogyasztani. Virágzás után virága és zöld, majd érett termése fűszerként használható."
Bővebben ITT olvashatsz róla, vagy a lenti linken, az egészségtár oldalon!!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)
Az első íriszek!
Az első kép, egy hagymás írisz, a pockok ennyit hagytak 10 hagymából! Korábban nyílnak, mint máskor. Csodás az illatuk!
-
Palánta nevelés ,tejes dobozokban. Év közben gyűjtöm a tejes dobozokat, ezekbe veteményezek. Kis helyet foglal el, mert szorosan illes...
-
Ajándékba kaptam a magját. Most tudtam meg a latin és hétköznapi nevét- talinum paniculatum -opár virág Júniusban elvetettem kis do...