"Finom aromája miatt főzéskor is használatos, frissen vagy szárítva zsíros ételekhez
kitűnő, serkenti az étvágyat és az emésztést.
Különböző húsok, hal, leves,
szósz, kenőmájas, májgombóc, pizza, lasagne vagy ravioli fűszernövénye.
Teája hatásos köhögés/szamárköhögés elleni szer.
Illóolajának erős fertőtlenítő hatása van, oldja a nyálkát és a légutakat. Lehűlés,
bakteriális bél- és
gyomorpanaszok esetében szintén, sőt hasmenést is enyhít a főzete.
Külsőleg rovarcsípés, bemasszírozva reuma és ízületi gyulladáscsökkentő.
Egyes kutatások szerint mérsékli az öregedési folyamatokat. További hatásai,
felhasználása,
termesztése és tárolási módja olvasható a leírásban.
Nemzetségének 350 fajtája ismert, gyakran kúszó, napfényigényes, évelő félcserje tele illatos illóolajokkal."
Létezik citrom illatú, gyapjas, tarka levelű, fejecskés(álló),hegyi, korai,terülő. félcserjés....stb
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése