Zsálya tartósítószer helyett?
Meglepő módon, a zsályát kezdetben nem elsősorban fűszerként alkalmazták. Az ókori görögök és rómaiak húsok tartósítására használták eleinte. A húsok részben azért romlanak meg, mert zsírtartalmuk oxidálódik, s ez avasodáshoz vezet. A zsálya, akárcsak a rozmaring, erősen antioxidáns anyagokat tartalmaz, melyek lassítják ezt a folyamatot. Antioxidáns hatóanyagainak tartósító értéke egyes kereskedelmi tartósítószerekével vetekszik. Ma már inkább ízesítőként adják a háziasszonyok pástétomokhoz, töltelékekhez, húsokhoz és halakhoz. Karakteres ízével nem csak pikánssá teszi ezeket az ételeket, hanem a tápcsatornára és a gyomorra tett jótékony hatása miatt segíti az egyébként nehezen bontható húsok emésztését is.
Több fajtája létezik.
Ligeti, orvosi, mezei, fehér zsálya, ananász zsálya ..stb
Ilyen zsálya is van a kertemben!
A sokféle zsályafaj közül gyógyításra legalkalmasabb az orvosi zsálya.
Habár gyönyörű lilás virágai vannak az orvosi, más néven kerti zsályának, nem azokat, hanem leveleit használhatjuk fel különböző panaszokra.
A pompás virágok a méhek kedvelt eledelei, így bekerülnek a mézbe is, ám az emberek számára a levél őrlemények az igazán hasznosak.
A hallhatatlanság növényének gondolták.
Növényi aszpirinként is emlegetik.
Csodás lila ,ajakos virága van!
Megszárítva, meggyújtva kisebb kötegben, megtisztítja a baktériumoktól a helység levegőjét, állítólag 90%-át elpusztítja.
ITT olvashatsz róla részletesebben is.
https://www.aloewebshop.hu/zsalya-lenyugozo-hatasa
"Gyógyhatásai
A zsálya mintegy 40 százaléka rost, ennek köszönhetően hozzájárul az egészséges emésztés fenntartásához és visszaállításához, szabályozza a bélmozgást, ösztönzi a salakanyagok távozását, ezzel növelve a méregtelenítési folyamatok hatékonyságát. Nagyobb mennyiségben tartalmaz A-, B1, B-2-, B3-, B6-, C-, az E-, a K- és a J-vitamint, az ásványi anyagok közül kalciumot, nátriumot, foszfort, vasat, káliumot, magnéziumot, cinket, rezet, mangánt és szelént, valamint találhatunk még benne flavonoidokat (például luteolint), cserzőanyagokat, fitoösztogéneket és antioxidánsokat is. Összetevőinek köszönhetően a zsálya kiváló külső és belső gyulladáscsökkentő, valamint fertőtlenítő: a hámrétegen alkalmazva gyorsítja a hegesedést és a sebgyógyulást, levelei jól használhatók a rovarcsípések kezelésére. Ehhez a levél nedvét kell enyhén a bőrbe dörzsölni. Gyulladásgátló hatását a szájban is megtartja, öblögetőként elősegíti a fogíny-, a mandula-, a garat és a szájüregi gyulladások gyógyulását. Enyhíti az asztma, a reumatikus és az ízületi gyulladásokkal összefüggő panaszokat. Kiváló görcsoldó, csökkenti a menstruációs fájdalmakat, valamint a menopauza okozta hőhullámokat, és a hőhullámok miatti, vagy ettől függetlenül jelentkező fokozott izzadást. A zsálya rendkívül hatékony vízhajtó, segít eltávolítani a szervezetben felgyülemlett folyadékot, csökkenti az ödémákat és a cellulitiszt (narancsbőr), valamint serkenti a veseműködést, miközben fertőtleníti és erősíti a húgyútakat és a veséket. Ez is szükséges ahhoz, hogy a zsálya szabályozza a magas vérnyomást, oldja a feszültséget, mérsékli a reumás panaszok súlyosságát, és a stressz miatt kialakuló fejfájást. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően mérsékli a megfázásos megbetegedések tüneteit, csökkenti a lázat, megszünteti a torokgyulladást, ösztönzi a légútakban feltorlódó nyálka távozását, valamint hozzájárul a bélrendszeri fertőzések kezeléséhez. A zsálya fokozza az epe és a hasnyálmirigy működését, kihajtja a felgyülemlett gázokat, így a puffadás megszüntetésére is használható. Az Alzheimer-kórban szenvedők panaszait is enyhítheti, a benne található foszfor javítja a memóriát, míg a magnézium táplálja az idegsejteket és az izomzatot. Hatékony stresszoldó és idegcsillapító: idegkimerültségre az egyik legjobb természetes gyógyír. A legutóbbi kutatások szerint a zsálya rendszeres fogyasztása a vércukor- és a koleszterinszintet is beállítja. Mindezeken kívül elpusztítja a káros mikroorganizmusokat és gombákat, hatásos a Staphylococcus aureus, az Escherichia coli, a különböző Salmonella baktériumok és a Candida albicans ellen."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése