Hirdetések

2023. február 2., csütörtök

Metélő kapor! (Dill Dukat)


Nyáron, ilyen szép zsenge!
 Őszre magzik fel. Levágom és újra sarjad.

Télen ilyen kis zöld !
Pár éve fedeztem fel.


"A Dukatot Dániában tenyésztették ki a hangsúlyos kapor íz, valamint az életerő és az alkalmazkodóképesség érdekében. 
A Dukat: számos lágyszárú fodros levelet adhat salátához és főzéshez. Ha már tudod, hogyan kell kaprot használni a konyhában, nem tudsz betelni vele. Tökéletes levesekhez, sült zöldségekkel és halakkal, valamint számos szósz kulcsfontosságú összetevője. Nem tudunk olyan ételt elképzelni, amibe ne dobjunk egy kis (vagy egy csomó) kaprot! Kedvenc zöldünk spenóttal és vad tavaszi zöldekkel párosítva egy finom  pitához! 
A hűvös tavasszal és a nyár végén elültetett kapor jól esik az őszi betakarításhoz.
 Az őszi termés sokáig viseli. -26 F-ig fagyálló. A beporzók szeretik a kaporvirágokat, és mi is szeretjük! Édesek és finomak – kóstolja meg a friss salátákat
Ez a különleges kapor, sokkal több lombot hoz a magképződés előtt, mint a legtöbb kapor. A Dukatnak különösen finom illata és íze van; kiváló frissen vagy szárítva. Tíz hüvelykes magfejek. Körülbelül 450 mag grammonként. "
Mindig zsenge, többször is vethető, tavasztól, nyár végéig.
Jól jön, amikor már a másik fajta kapor letermett.
Nincs annyira intenzív íze ,mint a hagyományos kapornak, de mindig kéznél van, a szép zöld levele.
Még enyhe teleken is zöld is marad.
Tavasszal tőről kihajt, több évig él egy helyen.
Magjából tea készülhet. (cukorbetegeknek segít a hasnyálmirigy működését segíti) .
Csíráztatásra, ételek ízesítésére is használhatjuk a magját, levelét.



6 megjegyzés:

  1. Magot hol lehet kapni? Én nem láttam még sehol.

    VálaszTörlés
  2. Egy magokat forgalmazó árustól rendeltem. itt nem írhatom ki a nevét, mert reklámnak minősül.Privátban megírom, ha keresel.

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. n is szeretnék magot, ha maradt volna, vagy megírnád, hol vetted. Köszi Takács Helga

      Törlés
  4. Kedves Olgis! Szeretném megkérdezni az évelő kapor beszerzési forrását. Köszönöm! Adrienne a.arts2014@gmail.com

    VálaszTörlés

Az első íriszek!

  Az első kép, egy hagymás írisz, a pockok ennyit hagytak 10 hagymából! Korábban nyílnak, mint máskor. Csodás az illatuk!