Hirdetések

2018. augusztus 3., péntek

Kerti sarkantyúka!


Évek óta próbálkozom vele. 
Szeretem, mert a gyerekkoromat idézi. fel.
Mindig volt az Édesanyám kertjében.
Akkor még nem tudtuk, hogy ehető a virága és a levele, a borsot helyettesítheti, salátákba, főzelékben.
Nagyon kevés kell belőle.
Virága több árnyalatban is pompázik!



"Természetes antibiotikum
A kapucinusvirágként is ismert növény igen sokoldalú: élénk színű virágaival nemcsak a kertet díszíti, de gyógynövényként is sok hasznát vehetjük: illóolajokat, mustárolajat, sok C-vitamint és káliumot tartalmaz, a magjában lévő természetes antibiotikum pedig anélkül pusztítja el a baktériumokat, hogy károsítaná a bélflórát. Maga a növény Peruból került hozzánk, és a gyógyhatása miatt régóta termesztik. Minden föld feletti része ehető: a levele, a szára és a virágai is. Utóbbiak nemcsak remek ehető dekorációként szolgálnak, de sajtokkal, salátákkal együtt igen jó ízűek. A még bimbóban lévő virágokat  ecetes-sós lében is elteszik, így az ízük a kapribogyóéra emlékeztet. Ha gyógyhatását is kihasználnád, akkor viszont érdemes nyersen fogyasztani."
Futósat szerettem volna és mindig csak a bokros magot kaptam. 
Most végre sikerült a futós mag!
Ilyen hatalmas bokor és hosszú futása van!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Spenótfa , zöld és lila!

V ethetjük ősszel és másod vetésnek és nyáron is, folyamatosan.  Pl. borsó után, a helyére téli káposzta, karalábé, bab, cékla, retek, spenó...