Hirdetések

2024. február 16., péntek

Virágzik a som fám!

 


Már méhecskék is döngicséltek rajta!
Itt még csak a vázában virágzott a múlt héten! 


2024. február 13., kedd

Téli jázminom virágzik!


 A tavasz szép kis hírnöke!

Vázában már pár hete kivirágzott!


Mogyoró, magnólia és téli jázmin a vázában, februárban!

2024. február 9., péntek

Levél formák!


Minden növénynek más a levél formája és a színe is.
Pár évvel ezelőtt, össze gyűjtöttem egyes, kertemben is meg található, ismert növény levelének fotóját ebben az albumban. 
A lenti linken  is megnyithatod.
Vagy ITT  is ,és nézelődj!

 https://goo.gl/photos/rEDBP3YKxHUbcCrH6

2024. február 4., vasárnap

Teltvirágú, fehér orgonám!

 



Fehér orgonám!


Az orgonának ott kell lennie minden kertben szépsége, illata, gyógyhatása, ehető virága, virágából készített lekvárja miatt… 

Különböző fajták közül választhatunk kertünkbe, amelyet számtalan színváltozatban megtalálunk.

Nálam  lila színben  is van.

Kora tavasszal már jelentkeznek a rügyek!

"Az orgona levele influenza, megfázás ellen lehet gyógyír, míg az orgonarügyből készített tinktúra segíthet ízületi gyulladás, diabétesz esetén is. Az orgona virágából készült tinktúra illetve kenőcs jól használható ízületi fájdalomra, zúzódások, sebek kezelésére. Az orgonából készült tea élettani hatása miatt jó a megfázásra

Természetesen az orgonavirág az ehető virágok közé tartozik, ezért összeállíthatunk belőle salátát is. Ezen kívül még fantasztikus szörpöt készíthetünk a bodzaszörp receptje alapján, s tovább fokozható az ízélmény, ha lekvárt, dzsemet, szirupot vagy zselét főzünk az orgona virágából. Az orgonaméz és az orgona illóolaja egy külön fantasztikus esszenciája az orgonának, és természetesen a parfümök alap illata. Ne felejtsünk a kertből májusban szedni egy csokorra való orgonát a vázánkba!

 Ezután csak érdekességként említem meg, hogy orgonából is készíthetünk bonsait."


Mórmályva, papsajt!


A papsajt termése!
A nyáron ilyen magasra nőtt a mórmályvám!
Ő rokona az erdei mályvának!
 Egy nemesített változata!

Át telel és tavasszal újra kihajt.

                Ilyen a növény!

A papsajt vadon nő, de van már nemesített fajtája is.
Emlékszik még rá valaki?
Az én kertemben még nő!

Levelét, virágát, magját teának főzöm!
A mai fiatalok nem is ismerik, éppen ezért bemutatom nektek a papsajtot!
"Ezért (is) voltunk mi olyan egészségesek, ezért nem voltunk allergiásak, és nőttünk is, mint a gomba.
Régen a gyerekek ezt a növényt ették, az árok szélén, és a játszótereken. Enyhén sós, sajtos íze miatt. Az öregek pedig gyógyhatása miatt teát főztek belőle.
Ma már kevesen tudják, de ez a növény, amit népiesen csak "papsajtnak" nevezünk rendkívül erős immunerősítő. Európa szerte megterem, hiszen kicsi a tápigénye, és elviseli a szélsőséges időjárást is.
Termését a régi emberek gyomorfájdalmakra és immunrendszer felerősítésére használták. De csonterősítő hatásáról is ismerték. A régi emberek, jártukban-keletükben az út széléről napi rendszerességgel fogyasztották.
A gyerekek is játék közben, ha a fűben papsajtra bukkantak, rögtön leszedték és megették. Talán ennek is betudható az, hogy bár mi sosem ettünk multi vitaminokat, mégis majd kicsattantunk az egészségtől.
Bizonyára sokan vannak még, akik gyerekkorukban ették a papsajtot!"
A virágokat az élelmiszeripar ételfestékként használja,Teakeverékekben színezőanyagként van jelen.
Köszvényes fájdalmakra, ekcéma, kéz- és láb dagadásra.
Termésének sajt íze van, főzete gyomorfekély, bélhurut (bevonó szerként) ellen

bizonyult hatásosnak.

Gyógyhatásairól, bővebben ITT olvashatsz .
Főzetet készíthetünk, ha egy marék szárított növényt 1 liter
hideg vízbe tesszük, majd forrás után ,állni hagyjuk és leszűrjük.

"A gyógynövény infúziója és íze

Az infúzió egy nagyon speciális zöld és kék tónusú kombinációval rendelkezik az áztatás utolsó szakaszában. Íze kellemesen édes, erős gyógynövényes vonallal.

A gyógynövény eredete

A mór mályva nagyon közeli rokona az erdei mályvának, amely megfelel latin nevének Malva sylvestris var. Mauritiusi. Főleg az Ibériai-félszigeten és Észak-Afrika területein növekszik. Ez egy évelő, örökzöld növény, amely 1,5 méteres magasságot ér el. Akár öt centiméteres lila virágokkal, a természetben figyelmen kívül hagyhatatlan.

Bár a mórmályva meglehetősen gyakran megtalálható réteken és legelőkön, a fitoterápia (növényekkel történő kezelés) céljából ellenőrzött termesztése előnyben részesítendő. Jobban véd az alkalmatlan környezet káros hatásaitól, és megkönnyíti a jótékony anyagok minőségének és mennyiségének fenntartását a szervezetben.

A virágokat, a levelekhez hasonlóan, hazájukban mindig is könnyen hozzáférhetőnek és erejük által mégis a természetes gyógyítás kivételes oszlopának tekintették. A teljes virágzás után gondosan összegyűjtjük, majd közvetlen napfényben hagyjuk megszáradni. Belső és külső használatra ezeket macerálják, vagy főzetet készítenek belőlük. De kiválóak úgynevezett ehető dekorációként is. Csodálatosan illik salátákhoz, valamint zabkása és desszertek köreteként. A gasztronómia világán kívül szövetek festésére is használják őket, ami a mágikus árnyalatok miatt nem meglepő.

A mórmályva virág a teavilág ilyen kaméleonja. A forró vízzel való forralás pillanatában gyönyörű kék ​​infúziót kap, amely fokozatosan zöldes-kék színűre változik. Ha azonban hozzáad néhány csepp citromot, mint egy varázspálca, a főzet rózsaszínűvé válik. Garantáltan hatékony látvány a látogatók és a finom gyógyteák kedvelői számára."


2024. február 2., péntek

Palánta nevelés.

Palánta nevelés ,tejes dobozokban.
Év közben gyűjtöm a tejes dobozokat, ezekbe veteményezek.
Kis helyet foglal el, mert szorosan illeszkedik egymáshoz, nincs hézag, mint a virágcserépnél, vagy a tejfölös doboznál.
Általános virágföldbe, ALGINIT-et keverek, ez egy darált, ásványi kőzet, nagyon jó, tápanyag utánpótlást ad..
A magokat előző este egy langyos kamilla teába áztatom, ez a csávázás, fertőtlenítés, és hamarabb is kikél a mag.
Woldüngerrel locsolom, a már erősebb palántákat, és csak felülről, mert a doboz külseje papír és elázna.
Jó mély a tejes doboz, van hely a gyökereknek.
Az alján  a két szemben lévő sarkot ollóval levágom, hogy a  víz el tudjon folyni, esetleges túlöntözés esetén.
Egy mély tálcára rakom a dobozokat.
Paprikát paradicsomot, 2 szemet vetek.
 Ha több sikerül azt eltávolítom.

Kikelésig letakarom egy darab papírtörlővel, így a locsolás nem mossa ki a földet, a magot.
Kelés után eltávolítom a papírt.
Szép erős szárral nő meg a dobozban.

Jó mélyre tud hatolni a gyökere.
Radiátor fölött, az ablak párkányon nevelkednek.
Kiültetéskor levágom a dobozt és földlabdával együtt ültetem ki. 
Nem sérül a gyökérzet, nem sínyli meg a palánta a kiültetést.
Földlabdával együtt kiültethető.


Alulról nem locsolom, csak felülről, így a doboz külsője nem mállik szét.
Régebbi nevelés.



Tejes doboz felhasználása palánta nevelésben, címkézésben!

 

Minden háztartásban akad üres tejes doboz. 
Évek óta ebben nevelem a palántákat.
18 db fér egymás mellé egy kis tálcára.
Így szövi át a gyökér a dobozt,  kiültetéskor levágva a dobozt nem sérül a gyökérzet.

ITT olvashatsz róla részletesen.
 A paradicsom,paprika egyszálas, előneveléséhez kiváló.
Káposztafélék, félbe vágott dobozokba kerülhetnek elvetésre. 
Vagy egy szemjével a kis tasakokba  vetve.
Most kis lebomló tasakokba előveteményezek, ezek beállításához is, egy oldalán kivágott tejes dobozt használok.
8 db fér, egy literes dobozba.



Majd a tasakkal együtt -a gyökér sérülése nélkül -kerül a tejes dobozba átültetésre. 

Így hatolnak át a gyökerek.
A fagyok után kerülnek  ki a szabadba.
Általános virágföldet használok, alginittel elkeverve.
Ebben a föld keverékben vastag szárral, szépen fejlődnek.
JELZŐ CÍMKE is készülhet a tejes dobozból.
Felvágva ,a belső fényes felület jól írható, alkoholos filccel, de sima tollal is.

Bár beszerezhető,pár száz forintél ilyen  jelölő címke is.


Uborka is nevelhető a tejes dobozban,ablakban.

A paradicsom is szépen nő benne.


2024. január 30., kedd

Télen is zöldek!


 A mínuszok ellenére is szép zöldek!

A téli kert ,kis zúzmarás ajándékai!


Neve nincs kis szépség!
Szikla rózsa.
Kék virágú györgyike.

2024. január 28., vasárnap

A szár zellerről!

A szárzellernek elsősorban levélszárait használjuk, melyek zsengék és ropogósak. 
Ha földdel takarják a termesztés során, világosabb lesz a színe – ez a halványítás, innen ered a neve is.
 Íze friss, kissé borsos zamatú. B1, B2, C vitamint és sok ásványi sót – káliumot, kalciumot, foszfort, vasat – tartalmaz. Kalória tartalma alacsony, fogyókúrázóknak nagyon ajánlott. A néphit szerint fiatalító hatású.  
Tárolása:
A halványító zellert ugyanis az alján (tehát nem a leveles, felső, szerte ágazó száraknál) szorosan át kell tekerni egy nagy darab alumíniumalufóliával, és aztán teljesen szokásos módon, a hűtőszekrény fiókos rekeszében ajánlott tárolni. Amit nyerünk: két-négy hét makulátlan frissesség a rengeteg jótékony hatással bíró alapanyag részéről.
" A szárzeller évezredekkel ez előttről ismert növény, melyet már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is fogyasztották. Hívják halványító, halványított, angol-, de rúdzellernek is. Európában is elterjedt, de hazánkban csak az utóbbi időkben vált ismertté. Főleg a tavaszi méregtelenítő és fogyókúrás időszakban keresett. Nem véletlenül. Hiszen rendkívül egészséges zöldség, melynek szinte nincs kalória tartalma. Ugyanis 10 dkg csupán 16 kalória. Ráadásul számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot tartalmaz. Többek között megtalálható benne a nátrium, kalcium, foszfor, kálium, vas, magnézium és nyomelemek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és teltség érzetet is biztosít."

Bővebben itt,  a lenti linken olvashatsz a termesztéséről!
Kertemben pár éve van, enyhe teleken át is telel.

https://www.netamin.hu/tudasbazisesztéséről!/cikkek/zoldsegek-es-gyumolcsok/halvanyito-zeller-9-bizonyitott-jotekony-hatasa/

A tárkonyról!

Orosz tárkony! (Artemisia dracunculus)
 
Ősi fűszer, létezik orosz és francia fajtája is. 
Nekem mindkét fajta van a kertemben, de nem érzem a különbséget.
Idén az orosz tárkony fejlődött szebben.
Belőle szárítottam, téli használatra.

Francia tárkony.

 A két tárkony közt talán, csak a levél alakjában van különbség, a francia szélesebb levelű.

Felhasználása:

"Frissen vagy szárítva báránysültek, vadas ételek, bab-, borsó-, burgonyafőzelék, tárkonyos csirke leves ízesítésére valamint tárkonyecet készítésére használjuk.
 Jellegzetes erdélyi fűszer. 
Elágazó szárú, 1-1,5 m magasra növő évelő növény."


2024. január 27., szombat

Lestyán!


 
Népiesen delikát növénynek is nevezik.

Évek óta van a kertemben.
Kint telel, tavasszal korán kihajt.
Hagytam felmagozni, a magját is használom a főzésnél.
Megszárítva, fagyasztva is használható! Aszalógépben megszárítva,  ZÖLD fűszer keverékbe használom. 
Gyógyhatása is ismert!
"A levelek frissen felhasználva egyedi ízt adnak az ételeknek, különösen salátákban, levesekben, esetleg egyenlő arányban keverve petrezselyemmel vagy kaporral. Gyógynövényként a lestyán segít csökkenteni a vérnyomást, nyugtató, lazító hatású, és biztosítja egyes, létfontosságú vitaminok utánpótlását is, megelőzve a megfázást és az influenzát. 
Ültetés és gondozás: Március-júliusban vesse el a magokat, 50x50 cm-es távolságot tartva a növények között. A napsütéses helyeket kedvelik. Jó vízelvezetésű, termékeny és enyhén savas talajra van szüksége, amelynek páratartalmát mérsékelt öntözéssel állandó szinten kell tartani."

2024. január 25., csütörtök

Töreki-Zalán bab!




2017-ben a Balatoni Gasztrotérképre is felkerült, mint nemes alapanyag.
"A kiválasztási folyamat első lépéseként a szervezők a Balatoni Gasztrotérkép minden résztvevőjét megkérték, küldjék be az általuk ajánlott termelőket és alapanyagokat. A döntés során a magas minőség mellett a legfontosabb szempont az volt, hogy az adott termékek egész évben folyamatosan, biztonsággal beszerezhetőek legyenek. 
A töreki zalán babot (termelő: Fodor Lajos) a Kistücsök Étterem ajánlotta, a zsűri tagjai pedig egyhangúlag egyetértettek abban, hogy érdemes kiemelni egy még kevéssé ismert, megbízható termelőt, és egy zöldség alapanyagot, amivel rengeteg izgalmas ételt lehet majd megmutatni. Amikor „csicsókás” Fodor Lajos termelő neve szóba került, mindenki felkapta a fejét: Zakar Kata, a Kővirág tulajdonosa szerint is egyre nagyobb az igény a húsmentes ételekre, és egy magas minőségű régiós alapanyagra jó lenne építeni. „Próbáljuk ki a babot, legyen ez egy sikertörténet! ” 
És sikertörténet lett!
Kaptam pár szem töreki babot ,amit szaporítottam, és érdemes volt.
Igaz erőteljes futása van, támasztékot igényel, ,de  ízletes, és bő terméssel ajándékoz meg.
Szép nagy, lapos  szemeket nevel.
2 cm a hossza.


2024. január 17., szerda

Lugas paprikám(korilla)!




"Inka uborka"- elsőként ezen a néven találkoztam vele.

 Valóban, leginkább az uborka és a paprika jól sikerült házasságának tűnik... és nagyon finom!"  -ezt olvastam róla.
Nyersen nemigazán finom, de sütve, grillezve, sajttal töktve grillezve körözöttel töltve falatkáknak, lecsónak,  savanyítva, nagyon ízletes. 
Az uborka savanyításakor ,mindig rakok az üvegekbe, a hézagokba.
Bőtermő.
Erőteljesen fut!
Ha jól érzi magát a növényünk, szép halványzöld, hosszúkás, paprikaformájú terméseket nevel, elég sokat. 
A termés folyamatos, így mindig szedhetünk frisset.
 Azokat szüreteljük, amik elérik a 3 cm-es hosszúságot: ekkor zsengék és finomak. 
Egy bokrom van és rengeteg termés van rajta. 
Több méteres a futása. Fagyokig szedhető.


Több éve terem a kertemben, tavasszal cserépben nevelem elő, fagyok után ültetem ki.
Ilyen a magja.



Komposztálás.

"A kerti komposztálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyen valamit bolygónkért, világunk és gyermekeink...