Illatuk, színük, lenyűgözi a tekintetet.
Édesanyám kertjéból, hozzám örökített futó rózsa, most virágzik.
"Magyarországon, egy kis odafigyeléssel, jól termelhető, akár dísznövénynek, akár zöldségnek is. Fagyérzékeny, ezért tavasszal csak a fagyok elmúltával , májusban ültethető! Még 15 fokos hőmérsékleten is rendkívül vontatott a csirázása. Ne ültessük, amíg meg nem jönnek a 20 fokos melegek. A sorokba 15 centiméterenként kerüljenek magok, a sortávolság 40 cm legyen, 5 mm mélyen. A magot előzőleg jól mossuk meg, áztassuk ki, mert a külső héja csíragátló anyagot tartalmaz. Figyeljünk a gyomosodásra is mert azok elveszik a fényt a növénytől! Gyors növekedése csak a nyár második felében következik be, jól bírja a mostani erős felmelegedéseket. Csak napfényes helyre ültessük, mert a félárnyékot sem tűri. Telepíthető cserépbe is, mi több, balkonra, rendkívül jól mutat lefelé csüngő növényként, vagy mellé szúrt félkör alakú drótra tekerve. Lakásban elegendő fényt kell kapnia, ellenkező esetben a szárai megnyúlnak, kifehérednek, a malabári spenót fakó színűvé válik. Vigyázzunk a föld minőségére, mert a pangó vizet nem szereti, de a földnek nyirkosnak kell lenni! Ezt cserépben könnyen elérhetjük, szabadban pedig terítsünk alá valamilyen mulcsot, vagy hordjuk a már levágott füvet a tövek alá."
"Malabári spenót a konyhában. Fiatal hajtásai ízletesek, határozott borsos ízt adnak. Íze az új-zélandi spenótéra emlékeztet.
Könnyen frissen tartható, mert a benne levő nyálkatartalomnak köszönhetően sokáig bírja hűtőszekrényben. Nyálkás textúrája miatt kiválóan alkalmas főzelékek, minden ételféle besűrítésére. Halételek mellé, párolva, fűszerekkel, /fokhagyma, turbolya, borsfű stb./ ízesítve remek köret."
"Gyógynövény is. Gyógyhatása is ismert, így használható gyomorbántalmak ellen, sebre téve nyugtató hatású. Antioxidáns, béta-karotin tartalma miatt nagy szerepet játszik az öregedés kellemetlen folyamatainak mérséklésében és különböző betegségek gyógyításában."
Forrás:https://szabadfold.hu/zoldfold/termesszek-velem-malabari-spenot-256777/
https://kisdunaujsag.hu/2013/03/20/boldogasszony-tenyere/
A ginkgo biloba leveléből tea is készíthető. Nálam is szárad aszalógépben, minden évben! Árulják is a szárított levelet teának. ITT olvas...